Vrste operacij
Mini želodčni obvod in obvod želodca (Gastric bypass)

Mini želodčni obvod je pravzaprav želodčni obvod z eno anastomozo. Sama operacija poteka v dveh fazah; v prvi fazi zmanjšamo želodec po principu rokavastega izreza želodca ter ustvarimo žepek, v drugi fazi pa na 60 - 200 cm od ligamenta oddaljenem delu tankega črevesa naredimo gastroenteroanastomozo. Poglejte si topografsko primerjavo mini obvoda želodca s klasičnim obvodom na spodnji povezavi:
Mini želodčni obvod in klasičen obvod želodca fotografije Mini obvod želodca ima kar nekaj prednosti, med njimi tudi krajši operativni čas, poleg tega pa je sam operativni poseg v primerjavi s klasičnim obvodom želodca manj zahteven. Ravno zaradi enostavnejšega posega, saj pri tem načinu naredimo le eno anastomozo, je pri mini želodčnem obvodu manj velikih komplikacij, kot so npr. krvavitve in obstrukcije črevesa. Dolgoročni rezultati hujšanja so povsem primerljivi z rezultati hujšanja po klasičnem želodčnem obvodu. Dve leti po operaciji pričakujemo 30-35% izgubo odvečne telesne teže. Pri obvodu želodca kirurg ustvari manjši žepek v želodcu, s čimer zmanjšamo količino hrane, ki jo lahko zaužijemo in količino hrane, ki jo telo absorbira. Posledice operacije niso vidne le v izrazitem zmanjšanju odvečnih kilogramov, temveč tudi v zmanjšanju oz. v nekaterih primerih celo ozdravitvi nekaterih spremljajočih bolezni. Pri obvodu pa začne telo drugače presnavljati tudi glukozo. Pacientom sladkor nič več ne diši, četudi so bili prej z njim obsedeni.Pri operaciji obvod želodca kirurg v zgornjem delu želodca operativno ustvari majhen žepek, ki je popolnoma ločen od preostanka ostalega dela želodca.
Žepek se hitro napolni s hrano, zato naši možgani hitro prejmejo informacijo, da smo siti, saj se živčni receptorji, ki so odgovorni za občutek sitosti, nahajajo ravno v tem delu želodca. Kirurg ta žepek poveže z nižjim delom črevesja, zaradi česar telo vsrka manj hranljivih sestavin in s tem tudi manj kalorij. Hrana se prebavi počasneje in se kasneje zmeša z želodčno kislino, žolčem in sokom trebušne slinavke, zaradi česar se del hrane neprebavljen izloči iz telesa.
Posledice te operacije delujejo na 3 nivojih:
- Omejevanje – zaradi majhne prostornine žepka se zmanjša količina hrane, ki jo lahko zaužijete pri enem obroku;
- Malabsorpcija – zaradi manjše količine zaužite hrane se zmanjša količina hrane, ki jo telo absorbira;
- Spremenjene prehranjevalne navade – zmanjša se želja po hrani, kateri bi se morali v vsakem primeru odpovedati (koncentriran sladkor, maščobe...).
Posebno pozornost pri tej vrsti operacije moramo nameniti prehrani. Podobno kot pri želodčnem traku je tudi tu količina hrane, ki jo naenkrat lahko zaužijemo, znatno manjša od prej. Razlika med želodčnim trakom in želodčnim obvodom pa je v sami prebavi in absorpciji hranilnih snovi iz hrane. Ker je pri želodčnem obvodu iz procesa prebave izločen tudi zgornji del črevesja, kjer telo iz hrane vsrka pomembne minerale, vitamine in ostale hranilne snovi, moramo posebno skrb po operaciji nameniti strukturi naše prehrane. Dietetična podpora in svetovanje s strani strokovnjakov je bistvenega pomena pri izbiri hrane in ustvarjanju optimalnega prehranjevalnega načrta po operaciji želodčnega obvoda.
Evropska študija, ki je na vzorcu 466 operirancev proučila učinek operacije želodčnega obvoda na spremljajoče bolezni, je pokazala izjemno dobre rezultate:
Ozdravljeno (%) | Izboljšanje stanja (%) | |
---|---|---|
Sladkorna bolezen | 90,70 | 8,70 |
Zvišan krvni tlak | 67,80 | 24,40 |
Spalna apneja | 86,00 | 13,30 |
Hiperholesterolemija | 71,80 | 15,50 |
Povišan holesterol | 95,80 | 2,10 |
Hipertrigliceridemija | 81,80 | 10,00 |
Bolečine v križu | 49,00 | 31,20 |
Od leta 2007 je Breznikarjeva bariatrična ekipa izvedla preko 640 želodčnih obvodov. Povprečna izguba telesne teže pa znaša 35 kg po prvem letu, po treh letih 45 kg (pri obvodu so bolniki praviloma težji, zato več shujšajo).
Želodčni trak (SAGB – Swedish adjustable gastric banding)

Glavna značilnost te operacije pa je poleg možnosti odstranitve traku in vrnitve želodca v prvotno stanje tudi možnost uravnavanja pretoka hrane, kar vodi do zelo dobrih rezultatov pri izgubi odvečnih kilogramov.
Želodčni trak je pripomoček, ki ga kirurg operativno namesti okoli zgornjega dela želodca. Pri tem ustvari umetno zožitev, ki deluje podobno, kot peščena ura. V tem zgornjem delu želodca se nahajajo pomembni živčni receptorji, ki možganom javijo, da je želodec poln. Ker ima novo ustvarjeni žepek majhno prostornino, se hitro napolni, zato zelo hitro začutimo sitost. Hrana se nato skozi zožitev počasi pretaka v preostali del želodca, zaradi česar občutek sitosti traja dalj časa.
Želodčni trak fotografijaVstavitev želodčnega traku je minimalen poseg v naravno delovanje telesa, zato tudi po operaciji prebava in absorpcija potekata po naravni poti. 4 tedne po operaciji kirurg preveri stanje traku in se po potrebi odloči za napolnitev le-tega. Preko posebne cevke v trak vbrizga posebno tekočino, s čimer se trak razširi in zmanjša prehod, skozi katerega prehaja hrana. Tudi kasneje ob pregledih kirurg preverja stanje traku in se, glede na stanje, odloča za širitev ali zožitev želodčnega prehoda. Želodčni trak se po potrebi ali želji lahko odstrani, želodec pa se sčasoma vrne v svojo prvotno obliko. Vstavitev želodčnega traku je laparoskopski poseg (operacija poteka skozi majhne reze v kirurški steni), zato je okrevanje po operaciji hitro. V večini primerov traja okrevanje v bolnišnici 1 do 4 dni ter nato še 1 mesec v domačem okolju.
Povprečna izguba odvečne telesne teže po vstavitvi želodčnega traku je do 0,5 kg na teden, končno zmanjšanje telesne teže pa je seveda odvisno od vsakega posameznika. Posledice vstavitve želodčnega traku pa niso vidne le na izgubi odvečnih kilogramov, izboljšanem fizičnem počutju in samopodobi, temveč tudi v zmanjšanju ali celo ozdravitvi marsikatere od spremljajočih bolezni:
Ozdravljeno (%) | Izboljšanje stanja (%) | |
---|---|---|
Zvišan krvni tlak | 58 | 42 | Sladkorna bolezen | 75 | 8 |
Spalna apneja | 75 | 25 |
Dispneja | 85 | 12 |
Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) | 79 | 11 |
Bolečine v sklepih | 52 | 24 |
Periferni edemi | 71 | 7 |
Od leta 2005 je Breznikarjeva bariatrična ekipa vstavila preko 320 želodčnih trakov. Povprečna izguba telesne teže pa znaša 24 kg v prvem letu, po treh letih pa 35 kg.
Ostale vrste operacij želodca

Breznikarjeva bariatrična ekipa poleg obvoda želodca v redkejših primerih izvaja tudi vzdolžno resekcijo (rokav, sleeve gastrektomijo) in plikacijo želodca (prešitje želodca, zmanjšanje želodca) ter vstavitev gastričnega traku.
Plikacija in resekcija želodca
Breznikarjeva bariatrična ekipa poleg vstavitve gastričnega traku in obvoda želodca v redkejših primerih izvaja tudi vzdolžno resekcijo (rokav, sleeve gastrektomijo) in plikacijo želodca (prešitje želodca, zmanjšanje želodca).
Pri vzdolžni resekciji želodca kirurg odstrani večji del želodca. Zgornji del želodca in povezava s črevesjem ostaneta nedotaknjena, bistveno pa se zmanjša prostornina želodca (do 85%). Posledice operacije so bistveno zmanjšanje količine zaužite hrane pri enem obroku in pa v manjši meri tudi sprememba prebave in absorpcije zaradi odstranjenega dela želodca.
Sprememba prebavnih procesov ni tako izrazita kot pri želodčnem obvodu, vendar pa je vseeno potrebno dobro preučiti prehranjevalne navade, da ne pride do kakršnegakoli pomanjkanja mineralov, vitaminov ali ostalih pomembnih hranilnih snovi v našem telesu.
Število izvedenih vzdolžnih resekcij, ki jih je od leta 2006 izvedla Breznikarjeva bariatrična ekipa, je 40. Povprečna izguba telesne teže pa je podobna kot pri obvodu na začetku, po nekaj letih pa spet malo narašča.
Plikacija želodca je posebna vrsta resekcije želodca, pri kateri kirurg ne odreže, temveč samo zašije precejšen del želodca. Posledično plikacija želodca, v primerjavi z vzdolžno resekcijo želodca, ne spremeni naravnega poteka prebave in absorpcije.
Breznikarjeva bariatrična ekipa izvedla več kot 35 plikacij želodca