Izračunajte si svoj indeks telesne mase in preverite ali je vaša teža ustrezna oz. si izračunajte svoj bazalni metabolizem in ugotovite svojo pravo mero porabe kalorij!

Preverite ali je vaša teža ustrezna!


Indeks telesne mase (ITM) oz. v angleškem jeziku Body Mass Index (BMI) se uporablja za oceno razmerja med pusto telesno maso in maščobami. (BMI) je antropološka mera, ki predstavlja razmerje med dejansko telesno težo v kilogramih in kvadratom telesne višine ter pri tem upošteva še spol in starost. Kalkulator telesne teže je pripomoček, ki na podlagi vnesenih podatkov o vaši telesni višini in teži izračuna, v kateri razred prehranjenosti spadate.

Ugotovite svojo pravo mero porabe kalorij!


Bazalni metabolizem oz. v angleškem jeziku Bazal Metabolic Rate (BMR) je mogoče pojasniti kot minimalno količino kalorij, ki so potrebne za vzdrževanje osnovnih telesnih funkcij in procesov. S povečanjem stopnje bazalnega metabolizma se poveča tudi poraba oz. “kurjenje” maščob in zmanjševanje teže. Povečanje bazalnega metabolizma ponuja številne koristi za zdravje npr. zmanjšanje tveganja: za razvoj bolezni srca, možganske kapi, srčnega infarkta in diabetesa. Povprečne vrednosti bazalnega metabolizma odrasle osebe se gibljejo med 1200 in 1800 kcal. Bazalni metabolizem določa celotno presnovno stopnjo in kalorije, ki jih moramo porabiti oz. zmanjšati, če želimo shujšati oz. v obratnem primeru kalorije oz. koliko več kalorij moramo vnesti v telo, če želimo pridobiti na teži.

hiddenppath hiddenppath

Izračun BMI in BMR